Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Czym jest dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania pozbawiony produktów zawierających w swoim składzie gluten. Gluten jest mieszaniną białek gluteliny i gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie i jęczmieniu. Jego eliminacja nie jest prosta, ponieważ może on występować w postaci naturalnej, jak i ukrytej (podczas wytwarzania produktów piekarniczych lub cukierniczych bardzo często dochodzi do zanieczyszczenia glutenem innych wyrobów, w których naturalnie on nie występuje). Warto zatem podczas zakupów spożywczych dokładnie zweryfikować skład produktów bezglutenowych, ponieważ muszą być one odpowiednio oznaczone, najczęściej znakiem przekreślonego kłosa.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

Dieta bezglutenowa to znany sposób odżywiania. Jeszcze kilka lat temu była uznawana za jedną z najbardziej popularnych i skutecznych diet. Czy aby na pewno może być stosowana przez każdego? Dietę pozbawioną glutenu powinny stosować przede wszystkim osoby chore na celiakie (czyli autoimmunologiczną chorobę o podłożu genetycznym, w której dochodzi do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego po spożycia glutenu), a także osoby ze stwierdzoną alergią na białko zboża. Korzystny wpływ ograniczenia glutenu odnotowuje się również przy chorobach tarczycy oraz reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Natomiast nie należy nadmiernie rezygnować z glutenu w diecie, kiedy nie mamy do tego wskazań. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta.

Wykluczenie produktów zawierających gluten, takich jak, makaronów pszennych, kaszy jęczmiennej, pęczak, pieczywa, otrębów pszennych, kawy zbożowej, nadziewanej czekolady, produktów mlecznych itp., może spowodować wiele niedoborów składników odżywczych, przede wszystkim witaminy B1, B2, żelaza, cynku, wapnia a także błonnika.

Jakie produkty należy uwzględnić w diecie bezglutenowej?

W diecie bezglutenowej nie powinno zabraknąć:

  • nieprzetworzonego mięsa i wędlin (oznaczonych jako bezglutenowe),
  • świeżych ryb,
  • jaj,
  • nieprzetworzonych, świeżych warzyw,
  • nieprzetworzonych, świeżych owoców,
  • nabiału, w postaci mleka, kefiru naturalnego, maślanki naturalnej, jogurtów naturalnych, twarogów, serów żółtych,
  • nieutwardzonych tłuszczów roślinnych, np. olejów, oliwy z oliwek,
  • orzechów, nasion, pestek,
  • ryżu i jego przetworów, np. mąki ryżowej,
  • komosy ryżowej,
  • kukurydzy i jej przetworów np. mąki kukurydzianej,
  • gryki i jej przetworów, np. płatków gryczanych,
  • prosta,
  • amarantusa i jego przetworów, np. mąki amarantusowej.

Czy w diecie bezglutenowej konieczna jest suplementacja?

Dieta bezglutenowa

Jeśli dieta pozbawiona glutenu nie jest odpowiednio zbilansowana, warto zastanowić się nad suplementacją witaminami z grupy B, a także uwzględnieniem żywności fortyfikowanej (wzbogaconej w poszczególne składniki odżywcze).

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep