Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Pacjenci chorujący na najczęściej występujący typ cukrzycy, tzn. cukrzycę typu I (insulinozależną) lub typu II (insulinoniezależną) wielokrotnie zadają pytania, jak sobie poradzić żywieniowo z chorobą, co mogą zjeść, co jest bezpieczne, a czego należy unikać.

W poniższym artykule postaram się odpowiedzieć na te nurtujące pytania.

Na czym polega dieta cukrzycowa?

Dieta cukrzycowa ma za zadanie przede wszystkim wyregulować poziom glukozy we krwi (na tyle, ile jest to możliwe), tak aby jego wartość nie przekraczała 100 mg/dl. Ważne jest aby zwrócić również uwagę na poziom lipidogramu w organizmie oraz kontrolować ciśnienie tętnicze krwi. Niestety badania naukowe dowodzą, że istnieje pewna zależność między nieprawidłową glikemią a predyspozycją do występowania zaburzeń na tle gospodarki lipidowej oraz nadciśnienia tętniczego krwi. Osoby w grupie ryzyka lub zmagające się z cukrzycą bardzo często mają także tendencję do stopniowego zwiększania swojej masy ciała. Powodem są niekorzystne zmiany w pracy metabolizmu glukozy w organizmie. Warto zaznaczyć, że utrzymanie masy ciała na prawidłowym poziomie (BMI 18,5-24,9 kg/m2) będzie skutkowało poprawną parametrów krwi i ciśnienia, lepszym samopoczuciem, a także może przyczynić się do stanu remisji choroby.

Na czym zatem polega dieta cukrzycowa?

Poniżej podaję 10 najważniejszych zasad:

  1. Regularna kontrola parametrów krwi i ciśnienia tętniczego.

  2. Regularne spożywanie posiłków (w zależności od rytmu całodobowego od 4-6 posiłków).

  3. Podstawą diety powinna być żywność nieprzetworzona bogata w błonnik pokarmowy.

  4. Kontrola ilości węglowodanów w diecie.

  5. Dobór produktów w diecie w oparciu o niski i średni indeks glikemiczny.

  6. Odpowiednia podaż białka w diecie.

  7. Dobór właściwego rodzaju tłuszczu w diecie (bazujemy na tłuszczach nieutwardzonych).

  8. Wykluczenie z diety słodkości, słonych przekąsek, żywności przetworzonej.

  9. Bezwzględna eliminacja alkoholu.

  10. Odpowiednia podaż wody w diecie (minimum 2l wody w przypadku kobiet i 2,5l w przypadku mężczyzn).

Warto również podkreślić, że oprócz diety ważna jest regularnie wykonywana aktywność fizyczna.

Zachęcam do codziennego wdrożenia ulubionych ćwiczeń, spacer, jazda na rowerze, jogging, pływanie czy pilates – możliwości jest wiele :)

Jakie produkty są zalecane w diecie cukrzycowej?

Do produktów zalecanych w diecie cukrzycowej należą:

  • produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50), m.in. zielone warzywa, owoce jagodowe, nabiał, mięso, ryby, rośliny strączkowe, otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, pieczywo z otrębami, kasza pęczak, kasza gryczana, orzechy czy nasiona,
  • produkty wysokobłonnikowe, np. płatki owsiane, otręby owsiane, nasiona roślin strączkowych, mielone siemię lniane,
  • produkty będące źródłem witamin z grupy B, m.in. rośliny strączkowe, jaja, orzechy, kiełki zbóż,
  • chudy nabiał, tzn. chude sery twarogowe, mozzarella, serki wiejskie, jogurty naturalne, kefiry,
  • chude mięso z kurczaka, indyka, królika – bez skóry,
  • chude i tłuste ryby morskie, np. pstrąg, dorsz, halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot, śledź,
  • orzechy, w szczególności brazylijskie, makadamia, włoskie, laskowe,
  • nasiona, m.in. dyni, słonecznika, sezamu,
  • tłuszcze roślinne nieutwardzone, np. olej lniany, olej z czarnuszki, olej rzepakowy, olej z ostropestu,
  • warto również wprowadzić do diety ziołowe napary, np. z szałwii lekarskiej, kozieradki, pokrzywy zwyczajnej, rutwicy lekarskiej, mniszka lekarskiego, morwy białej, moringi.

Których produktów należy unikać w diecie cukrzycowej?

Dieta cukrzycowa

W diecie cukrzycowej należy bezwzględnie unikać:

  • żywności wysoko przetworzonej, tzn. dań gotowych, produktów o wysokim indeksie glikemicznym,
  • cukru, np. w postaci pieczywa cukierniczego, typu drożdżówki, pączki,
  • słodyczy, np. cukierki, ciasteczka, batoniki,
  • słonych przekąsek typu chipsy, krakersy, fast-food-y,
  • produktów wysokotłuszczowych, np. smażonych, przygotowywanych we fryturze,
  • produktów smakowych, np. jogurt bananowy, serek truskawkowy,
  • owoców kandyzowanych, owoców w syropie,
  • słodkich napojów typu „kolorowe” napoje gazowane, słodkie soki, syropy,
  • alkoholu, w szczególności piwa, którego indeks glikemiczny wynosi 110 i jest wyższy od indeksu glikemicznego glukozy (100) !!!

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep