Dieta w chorobie Hashimoto

Dieta w chorobie Hashimoto

Czym jest choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Po raz pierwszy została opisana w 1912r. przez japońskiego chirurga dr Hakaru Hashimoto. Aktualnie statystyki dowodzą, że na świecie zmaga się z nią ponad 3 miliony osób, w Polsce, ok.700 tys. Co ciekawe, połowa chorych nie ma zdiagnozowanego schorzenia.

Przyczyną są niespecyficzne objawy, takie jak:

  • osłabienie,
  • bierność,
  • ospałość,
  • problemy z koncentracją i pamięcią,
  • apatia,
  • przyrost masy ciała,
  • gorsze samopoczucie psychiczne (podatność na depresję),
  • spowolnienie pracy serca,
  • niskie ciśnienie tętnicze,
  • sucha, łuszcząca się, blada skóra,
  • suche włosy,
  • zaburzenia miesiączkowania (w skrajnych przypadkach niepłodność).

Jakie zasady żywieniowe należy wprowadzić przy chorobie Hashimoto?

Zasady dotyczące odżywiania w chorobie Hashimoto powinny opierać się przede wszystkim na regularności posiłków (zwracamy uwagę na ich jakość), odpowiednim doborze składników odżywczych, dbałości o nawodnienie organizmu. Badania naukowe dowodzą również, że ograniczenie glutenu oraz laktozy w diecie wykazuje korzyści pod względem przebiegu choroby.

Jakie produkty należy uwzględnić w diecie przy chorobie Hashimoto?

W diecie osób zmagających się z chorobą Hashimoto nie powinno zabraknąć:

  • owoców,
  • warzyw,
  • chudego mięsa,
  • ryb tłustych i chudych (w szczególności morskich),
  • owoców morza,
  • jaj,
  • orzechów, pestek, nasion,
  • tłuszczy roślinnych,
  • batatów,
  • komosy ryżowej,
  • ryżu,
  • kaszy jaglanej, kaszy gryczanej,
  • płatków na bazie gryki lub innych zbóż pozbawionych glutenu,
  • naparów ziołowych, herbat.

Których produktów należy unikać w diecie Hashimoto?

Dieta w chorobie Hashimoto

Osoby zmagające się z chorobą Hashimoto powinny unikać:

  • produktów przetworzonych,
  • wyrobów cukierniczych i piekarniczych,
  • słodyczy,
  • owoców kandyzowanych,
  • owoców w syropie,
  • tłuszczy utwardzonych,
  • przetworzonych wędlin, parówek,
  • żywności puszkowanej,
  • konserw mięsnych i rybnych,
  • dań typu fast-food,
  • słodkiego nabiału,
  • kolorowych napojów,
  • alkoholu.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep