Dieta IF czyli post przerywany

Dieta IF - post przerywany

Dieta IF – co to?

Dieta Intermittent Fasting (IF) to sposób odżywiania polegający na ustalonym w czasie stosowaniu postu przerywanego.

Spożywanie posiłków, najczęściej odbywa się w III wariantach:

  • 16/8 (post trwający 16h, w pozostałych 8h konsumpcja),
  • 18/6 (post trwający 18h, w pozostałych 6h konsumpcja),
  • 20/4 (post trwający 20h, w pozostałych 4h konsumpcja).

Przytoczone warianty są klasyfikowane do tzw. systemu TRF (ang. time-restricted feeding) co oznacza żywienie w ograniczonym czasie. Istnieją również skrajne odmiany okna żywieniowego, tzn. ADF/EODF (ang. alternate-day-fasting), polegający na całodobowym spożywaniu posiłków o zmniejszonej kaloryczności (najczęściej do 25% zapotrzebowania), a następnie 24h jedzenia bez ograniczeń oraz PF/WDF (ang. Periodic fasting lub whole-day fasting), którego metoda dotyczy możliwości spożywania posiłków o dowolnych porach przez 24h, po czym wprowadzony zostaje 24h post. Dietę PF/WDF najczęściej stosuje się 5:2 lub 4:3 (odpowiednio 5 i 4 dni jedzenia oraz 2 i 3 dni poszczenia).

Zalety diety IF

Do głównych zalet stosowania okna żywieniowego niewątpliwie należy redukcja masy ciała, która jest rezultatem ograniczonej podaży energii w diecie (regulowanej systemem godzinowym posiłków). Dodatkowo zauważono, że w przypadku osób przestrzegających zasady diety IF poprawiły się niektóre z parametrów krwi, takie jak, profil lipidowy, glukoza, insulina, a także regulacji uległo ciśnienie tętnicze. Warto jednak podkreślić, że dotychczasowe wnioski stwierdzono na podstawie wyników zdrowych osób. Brakuje danych dotyczących powiązania stosowania diety IF z poszczególnymi jednostkami chorobowymi.

Wady diety IF

Negatywne skutki stosowania postu przerywanego dotyczą przede wszystkim narażenia organizmu na wszelkiego rodzaju niedobory odżywcze. Nieodpowiednie zestawienie posiłków, może powodować nie tylko niedożywienie, wyjałowienie organizmu, ale także zaostrzenie choroby z którą zmaga się dana osoba. Niewystarczająca ilość danych naukowych sugeruje, aby zanim wdrożyć model odżywiania IF wykonać podstawowe badania krwi, skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem. Szczegółowy wywiad żywieniowy pozwoli dobrać odpowiedni wariant diety do zaspokojenia potrzeb organizmu.

Kto nie powinien stosować okna żywieniowego?

Dieta IF - post przerywany

Diety typu IF, bezwzględnie nie powinny stosować:

  • dzieci,
  • młodzież,
  • kobiety w ciąży,
  • kobiety w okresie laktacji,
  • pacjenci onkologiczni,
  • osoby zmagające się z chorobami hormonalnymi,
  • osoby z zaburzeniami pracy nerek,
  • osoby z dną moczanową,
  • osoby zmagające się z chorobami wątroby,
  • diabetycy,
  • osoby zmagające się z zaparciami lub problemami natury żołądkowo-jelitowej,
  • osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania,
  • osoby pracujące fizycznie,
  • osoby intensywnie trenujące.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep