Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna to odmiana diety tradycyjnej w której ograniczeniu ulega zawartość tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Produkty spożywcze są dobierane i przygotowywane w taki sposób, aby były łatwostrawne przez układ pokarmowy. Stosowanie diety lekkostrawnej zaleca się przede wszystkim po operacjach, zatruciach, w przypadku osób zgłaszających dyskomfort po spożyciu posiłków, a także w przypadku osób starszych.

Zasady stosowania diety lekkostrawnej

Do głównych zasad stosowania diety lekkostrawnej należy przede wszystkim regularne spożywanie (najlepiej co 3 godziny) niewielkich objętościowo posiłków, których obróbka kulinarna powinna bazować na gotowaniu w wodzie, na parze lub pieczeniu w piekarniku. Należy podkreślić, że ograniczenie zawartości tłuszczu w posiłkach odciąży funkcjonowanie przewodu pokarmowego lub konkretnego narządu, czego efektem będzie poprawa stanu zdrowia i samopoczucia pacjenta.

Zalecane produkty podczas stosowania diety lekkostrawnej

Stosując dietę lekkostrawną warto podczas komponowania posiłków wybierać:

  • drobne kasze/ryż/makarony,
  • dojrzałe owoce (pozbawione skórki, np. w postaci puree, zmiksowanej, przetartej),
  • gotowane warzywa (pozbawione skórki),
  • gotowane, chude mięso,
  • chude ryby (bez skóry),
  • chudy nabiał,
  • gotowane jajka.

Ważnym elementem diety jest również odpowiednie nawodnienie, które powinno być realizowane na poziomie minimum 1,5l wody niegazowej każdego dnia.

Zakazane produkty podczas stosowania diety lekkostrawnej

Podczas stosowania diety lekkostrawnej należy wykluczyć ze swojego jadłospisu:

  • żywność wysoko przetworzoną,
  • produkty/potrawy o dużej zawartości tłuszczu (np. czerwone mięso, potrawy smażone),
  • produkty słodkie,
  • produkty marynowane,
  • produkty wędzone,
  • ostre przyprawy,
  • produkty wysokobłonnikowe, tzn. produkty pełnoziarniste, owoce pestkowe, niektóre warzywa, takie jak cebula, czosnek, kapusta, rośliny strączkowe,
  • napoje gazowane,
  • alkohol.

Kto powinien stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna

Dietę lekkostrawną może stosować każdy zdrowy człowiek, ponieważ jest ona w pełni bezpieczna. Natomiast warto, aby bliżej zapoznały się z tym modelem odżywiania:

  • małe dzieci,
  • kobiety w ciąży,
  • kobiety w okresie laktacji,
  • osoby starsze,
  • osoby w okresie rekonwalescencji,
  • pacjenci onkologiczni,
  • osoby z zaburzeniami odżywiania,
  • pacjenci zmagający się z chorobami układu pokarmowego, w szczególności takimi jak refluks, zgaga, wzdęcia,
  • pacjenci po operacji usunięcia woreczka żółciowego,
  • pacjenci zmagający się ze schorzeniami wątroby.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep