Dieta na cholesterol

Dieta na cholesterol

Czym jest cholesterol?

Cholesterol należy do organicznych substancji lipidowych (tłuszczowych) pełniących w organizmie wiele niezbędnych funkcji, m.in.:

  • uczestniczy w produkcji niektórych hormonów,
  • jest składnikiem większości błon komórkowych,
  • bierze udział w syntezie kwasów żółciowych,
  • odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego,
  • a także odgrywa znaczącą rolę przy wytwarzaniu witaminy D.

Należy kontrolować jego poziom, ponieważ nadmiar może prowadzić do szeregu niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji.

Poniżej przedstawiamy prawidłowy zakres poziomu cholesterolu:

  • cholesterol całkowity - u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl,
  • cholesterol LDL - nie powinien przekraczać 115 mg/dl,
  • cholesterol HDL - zaleca się, aby jego stężenie było większe od 40 mg/dl w przypadku mężczyzn, a u kobiet powyżej 46 mg/dl.

Kiedy warto wprowadzić dietę regulującą poziom cholesterolu?

Kiedy wyniki badań stwierdzają jakiekolwiek nieprawidłowości dotyczące poziomu cholesterolu należy bezwzględnie zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Warto przede wszystkim skupić się na:

  • regularnie spożywanych posiłkach (co 3-4h),
  • nie pomijaniu spożywania śniadań,
  • eliminacji podjadania,
  • nie jedzeniu w godzinach nocnych,
  • rezygnacji ze spożywania dań gotowych, przetworzonych w których składzie dominują tłuszcze oraz cukry,
  • wykluczeniu z diety wszelkiego rodzaju używek, np. alkoholu,
  • odpowiednim nawodnieniu (powyżej 2l wody niegazowanej każdego dnia),
  • wprowadzeniu regularnie wykonywanej aktywności fizycznej.

Jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie regulującej poziom cholesterolu?

Dieta regulująca poziom cholesterolu powinna składać się przede wszystkim z:

  • warzyw,
  • owoców,
  • węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, pełnoziarnistych makaronów, gruboziarnistych kasz, ryżu,
  • ryb (zarówno tłustych i chudych),
  • owoców morza,
  • chudego mięsa,
  • chudych produktów nabiałowych,
  • ograniczonej ilości jaj,
  • tłuszczów roślinnych w postaci, olejów, orzechów, nasion czy pestek.

Jakich produktów należy unikać przy nieprawidłowościach poziomu cholesterolu?

W diecie dedykowanej osobom zmagającym się z regulacją poziomu cholesterolu, odradza się spożywania następujących produktów:

  • czerwonego mięsa,
  • przetworzonych mięs, wędlin, ryb,
  • produktów konserwowanych,
  • tłuszczy w postaci smalcu, boczku,
  • tłustego nabiału,
  • owoców kandyzowanych,
  • owoców w syropie,
  • pszennego pieczywa, pszennego makaronu, drobnych kasz, ryżu,
  • dań typu „fast food”,
  • słodkości,
  • kolorowych napojów (w szczególności gazowanych),
  • dosładzanych soków,
  • alkoholu.

Podpowiedź

Dieta na cholesterol

Pamiętaj, że w przypadku nieprawidłowości poziomu cholesterolu oprócz diety warto wprowadzić regularnie wykonywane ćwiczenia. 50 minutowa, codzienna aktywność fizyczna wspomoże nie tylko zaburzenia profilu lipidowego, ale także poprawi twoją wydolność oraz kondycję :)

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep