Dna moczanowa
Dna moczanowa

Czym jest dna moczanowa?
Dna moczanowa jest schorzeniem wynikającym z:
- nadmiernego wytwarzania kwasu moczowego, który powstaje wskutek zaburzonego metabolizmu puryn (postać metaboliczna),
- lub niedostatecznego wydalania kwasu moczowego (postać nerkowa).
Zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia) uważane jest za symptom prognozujący rozwój dny moczanowej. Objaw ten o różnym nasileniu występuje także w niektórych schorzeniach, takich jak niedoczynność przytarczyc, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, sarkoidoza.
Badania wykazały, że dieta o ograniczonej zawartości puryn (grupa aromatycznych związków organicznych naturalnie występujących w produktach spożywczych, szczególnie bogatych w białko) wpływa korzystnie na stan zdrowia chorego.
Jakie są przyczyny występowania dny moczanowej?
Przyczyny występowania dny moczanowej:
- nadmierna konsumpcja,
- spożywanie pokarmów bogato komórkowych (np. mięsa),
- nadmierne spożycie wina,
- nadmierne spożywanie sacharozy, fruktozy i cukrów prostych.
Dieta przy dnie moczanowej
W przypadku występowania dny moczanowej, warto wprowadzić odpowiedni model odżywiania, bazujący na produktach niskopurynowych. Ograniczenie zawartości puryn w posiłkach spowoduje zmniejszenie stężenia moczanów we krwi oraz częstotliwości występowania ostrych ataków, a także przewlekłych komplikacji choroby.
Jakie produkty są zalecane w diecie niskopurynowej?
W diecie niskopurynowej nie powinno zabraknąć:
- produktów mlecznych niskotłuszczowych,
- jaj,
- tłuszczy roślinnych (oleje, oliwa z oliwek),
- wiśni (mają właściwości obniżające stężenie moczanów we krwi),
- warzyw i owoców będących źródłem witaminy C, w szczególności: truskawek, porzeczek, dzikiej róży, kiwi, cytrusów, natki pietruszki, papryki, brukselki, chrzanu, kapusty czerwonej, pomidorów,
- przyjmowania przynajmniej 2,5 litra płynów (najlepiej wody niegazowanej), tak, aby zapobiec wytrącaniu się kwasu moczowego w kanalikach nerkowych,
- dodatkowo warto uwzględnić w diecie alkaiczne wody mineralne.
Których produktów należy unikać w diecie niskopurynowej?

W przypadku występowania dny moczanowej, należy w szczególności ograniczyć spożywanie następujących produktów:
- wysokotłuszczowych produktów nabiałowych,
- czerwonego mięsa,
- podrobów,
- wędlin i przetworów mięsnych,
- indyka,
- niektórych ryb, takich jak: łosoś, pstrąg, serdele, śledzie, sardynki,
- owoców morza, w szczególności małży,
- niektórych roślin strączkowych, jak fasoli, soczewicy,
- drożdży,
- grzybów,
- słodyczy,
- słodkich owoców,
- słodzonych soków, syropów,
- cukru,
- miodu,
- kakao,
- alkoholu,
- ostrych przypraw, marynat.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.