Dna moczanowa

Dna moczanowa

Czym jest dna moczanowa?

Dna moczanowa jest schorzeniem wynikającym z:

  • nadmiernego wytwarzania kwasu moczowego, który powstaje wskutek zaburzonego metabolizmu puryn (postać metaboliczna),
  • lub niedostatecznego wydalania kwasu moczowego (postać nerkowa).

Zwiększenie stężenia kwasu moczowego we krwi (hiperurykemia) uważane jest za symptom prognozujący rozwój dny moczanowej. Objaw ten o różnym nasileniu występuje także w niektórych schorzeniach, takich jak niedoczynność przytarczyc, nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa, sarkoidoza.

Badania wykazały, że dieta o ograniczonej zawartości puryn (grupa aromatycznych związków organicznych naturalnie występujących w produktach spożywczych, szczególnie bogatych w białko) wpływa korzystnie na stan zdrowia chorego.

Jakie są przyczyny występowania dny moczanowej?

Przyczyny występowania dny moczanowej:

  • nadmierna konsumpcja,
  • spożywanie pokarmów bogato komórkowych (np. mięsa),
  • nadmierne spożycie wina,
  • nadmierne spożywanie sacharozy, fruktozy i cukrów prostych.

Dieta przy dnie moczanowej

W przypadku występowania dny moczanowej, warto wprowadzić odpowiedni model odżywiania, bazujący na produktach niskopurynowych. Ograniczenie zawartości puryn w posiłkach spowoduje zmniejszenie stężenia moczanów we krwi oraz częstotliwości występowania ostrych ataków, a także przewlekłych komplikacji choroby.

Jakie produkty są zalecane w diecie niskopurynowej?

W diecie niskopurynowej nie powinno zabraknąć:

  • produktów mlecznych niskotłuszczowych,
  • jaj,
  • tłuszczy roślinnych (oleje, oliwa z oliwek),
  • wiśni (mają właściwości obniżające stężenie moczanów we krwi),
  • warzyw i owoców będących źródłem witaminy C, w szczególności: truskawek, porzeczek, dzikiej róży, kiwi, cytrusów, natki pietruszki, papryki, brukselki, chrzanu, kapusty czerwonej, pomidorów,
  • przyjmowania przynajmniej 2,5 litra płynów (najlepiej wody niegazowanej), tak, aby zapobiec wytrącaniu się kwasu moczowego w kanalikach nerkowych,
  • dodatkowo warto uwzględnić w diecie alkaiczne wody mineralne.

Których produktów należy unikać w diecie niskopurynowej?

Dna moczanowa

W przypadku występowania dny moczanowej, należy w szczególności ograniczyć spożywanie następujących produktów:

  • wysokotłuszczowych produktów nabiałowych,
  • czerwonego mięsa,
  • podrobów,
  • wędlin i przetworów mięsnych,
  • indyka,
  • niektórych ryb, takich jak: łosoś, pstrąg, serdele, śledzie, sardynki,
  • owoców morza, w szczególności małży,
  • niektórych roślin strączkowych, jak fasoli, soczewicy,
  • drożdży,
  • grzybów,
  • słodyczy,
  • słodkich owoców,
  • słodzonych soków, syropów,
  • cukru,
  • miodu,
  • kakao,
  • alkoholu,
  • ostrych przypraw, marynat.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep