Jakie produkty w diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z Hashimoto

Jakie produkty w diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z Hashimoto?

Hashimoto – co to?

Choroba Hashimoto - to przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, prowadzące do:

  • niedoboru hormonów gruczołu tarczowego, tj. tyroksyny i trijodotyroniny, co w efekcie może
  • spowodować występowanie niedoczynności tarczycy.

Jak rozpoznać chorobę Hashimoto?

Objawy choroby Hashimoto to przede wszystkim:

  • wzrost masy ciała (mimo braku zmiany zwyczajów żywieniowych),
  • kołatanie serca,
  • wahania nastroju,
  • uczucie zimna
  • nadmierne wypadanie włosów,
  • problemy z suchością skóry.

Jeśli zauważysz kilka z powyższych symptomów, warto wykonać badania hormonów tarczycy, przeciwciał anty-TPO, przeciwciał anty-Tg i bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem endokrynologiem.

Postępowanie żywieniowe przy stwierdzonej chorobie Hashimoto

Po rozpoznaniu choroby Hashimoto konieczne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety. Różnorodność posiłków powinna dostarczyć pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych tłuszczy, witamin, a także składników mineralnych, przede wszystkim, jodu i selenu.

Polecane produkty przy chorobie Hashimoto

Do polecanych produktów przy stwierdzonej chorobie autoimmunologicznej (Hashimoto) należą:

  • warzywa (istnieją wyjątki),
  • owoce (przede wszystkim owoce jagodowe, cytrusowe o działaniu antyoksydacyjnym),
  • produkty pełnoziarniste, takie jak, pieczywo, makaron,
  • gruboziarniste kasze,
  • mięso drobiowe,
  • ryby (zarówno tłuste, jak i chude),
  • nasiona,
  • pestki,
  • orzechy,
  • oleje roślinne.

Chorzy powinni w szczególności zadbać o dostępność jodu (np. makrela, dorsz, sardynki, małże, ostrygi, algi morskie, otręby, sól jodowana, woda mineralna, sery żółte i pleśniowe, jaja) i selenu (np. orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, mięso drobiowe, pszenica, grzyby, jaja) w diecie. Podane pierwiastki są elementami budulcowymi w produkcji hormonów tarczycy.

Zakazane produkty przy chorobie Hashimoto

Osoby zmagające się z chorobą Hashimoto, powinny wystrzegać się spożywania:

  • produktów o działaniu goitrogennym (obniżenie wchłaniania jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy), takich jak: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, maniok, groch, fasola, orzeszki ziemne,
  • owoce (przede wszystkim owoce jagodowe, cytrusowe o działaniu antyoksydacyjnym),
  • żywności wysokoprzetworzonej,
  • białego cukru oraz produktów będących jego nośnikiem,
  • owoców kandyzowanych,
  • owoców w syropie,
  • tłuszczy utwardzonych, występujących np. w żywności gotowej, parówkach, konserwach, daniach typu fast-food,
  • alkoholu.
Jakie produkty w diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z Hashimoto?

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep