Dieta bez węglowodanów – czy warto się na nią zdecydować?
Dieta bez węglowodanów – czy warto się na nią zdecydować?
Dieta bez węglowodanów – czy warto się na nią zdecydować?
Podczas konsultacji dietetycznych coraz częściej spotykam się z powyższym pytaniem, aby odpowiedzieć na przytoczoną kwestię zacznijmy od wyjaśnienia czym są węglowodany i czy możemy się bez nich obejść w codziennym życiu.
Czym są węglowodany?
Węglowodany to ogromna i niejednorodna grupa związków organicznych zbudowanych z atomów węgla, wodoru i tlenu. Niektóre z organizmów, jak np. organizmy roślinne są zdolne do wytwarzania węglowodanów w procesie fotosyntezy, natomiast organizm człowieka ma ograniczenia związane z syntezą podanych struktur, stąd zachodzi potrzeba ich dostarczania w postaci produktów spożywczych.
Ich źródłem są nie tylko produkty zbożowe, ale także warzywa, owoce i produkty mleczne, o czym często zapominamy. Węglowodany definiujemy z goła jako łakocie, a zapominamy, że dany segment przytoczonej grupy związków dostarcza do organizmu niezbędnych składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Warto zatem rozgraniczyć węglowodany na te, które wpływają korzystnie na stan zdrowia (warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste) i te, których należy unikać (łakocie, dosładzane jogurty, pieczywo cukiernicze, żywność wysoko przetworzona, itp.).
Węglowodany a funkcjonowanie organizmu człowieka
Węglowodany wpływają znacząco na nasze samopoczucie czy stan zdrowia, m.in.:
- dostarczają komórkom energii przez spalanie glukozy (energia uzyskana z glukozy jest przetwarzana do prawidłowego funkcjonowania mózgu, erytrocytów, mięśni, serca czy wątroby – szczególnie istotne dla osób o zwiększonym wysiłku psychicznym, np. poprzez naukę czy prowadzących aktywny ruchowo styl życia),
- stanowią jeden z głównych składników odżywczych (dostarczają ok. 60-70% zapotrzebowania energetycznego uzyskanego z pokarmu),
- są kluczowe w przypadku występowania danych jednostek chorobowych, np. podczas przyjmowanych leków,
- ich spożycie jest szczególnie ważne, podczas fazy wzrostu, rozwoju organizmu (dostępność witamin, składników mineralnych),
- w przypadku niedożywienia, okresu pooperacyjnego czy rekonwalescencji, stanowią podstawę diety.
Warto również podkreślić, że ilość dostarczonych w posiłkach węglowodanów powinna być kwestią indywidualną dla danej osoby. Ich wartość w diecie powinna być podyktowana przeprowadzonym wcześniej wywiadem dietetycznym, uwzględniającym:
- stan zdrowia (występujące choroby, stan fizjologiczny, ale także predyspozycję do biegunek czy zaparć),
- parametry życiowe organizmu,
- styl życia,
- rodzaj wykonywanej pracy,
- cel wprowadzenia nowego modelu odżywiania.
Na podstawie powyższych informacji możemy określić udział węglowodanów, który będzie dla Nas wystarczający i pozwoli na realizację ustalonych założeń.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.