Dieta dla cukrzyka

Dieta dla cukrzyka

Cukrzyk

Cukrzyk czyli innymi słowy diabetyk, to osoba zmagająca się z jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób metabolicznych na świecie, cukrzycą. Wyróżniamy wiele odmian cukrzycy, jednak każda z nich predysponuje do natychmiastowych zmian stylu życia. Pierwszą z kluczowych modyfikacji jest wdrożenie nowego modelu odżywiania. Dlaczego?

Odpowiedź jest prosta, zawarte w produktach spożywczych węglowodany będą wpływały na poziom glikemii w naszym organizmie, w związku z czym odpowiednio dobrana dieta i leczenie jest integralną całością w życiu chorego.

Zasady diety dla cukrzyka

  • Regularność posiłków.
  • Stały monitoring poziomu glikemii (na jego podstawie będziemy mogli określić bezpieczną ilość spożywanych węglowodanów).
  • Odpowiedni dobór produktów spożywczych (w szczególności opartych o niski indeks glikemiczny).
  • Podstawę diety powinny stanowić produkty dobrej jakości, jak najmniej przetworzone.
  • Ważnym aspektem jest również obróbka kulinarna (spożywamy produkty ugotowane na pół twardo, surowe – niższy indeks glikemiczny).
  • Jadłospis powinien bezwzględnie ograniczać, a nawet wykluczać spożywanie produktów zawierających w swoim składzie cukier prosty (w diecie dopuszcza się spożywanie owoców,
    w szczególności owoców jagodowych).
  • Nawodnienie – minimum na poziomi 2,5l wody mineralnej niegazowanej, każdego dnia.

Jakie produkty są zalecane w diecie dla cukrzyka?

Dieta dla cukrzyka powinna bazować na:

  • produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50), takich jak, zielone warzywa, owoce jagodowe, nabiał, mięso, ryby, rośliny strączkowe, otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, pieczywo z otrębami, kasza pęczak, kasza gryczana, orzechy czy nasiona,
  • produktach wysokobłonnikowych, np. płatkach owsianych, otrębach owsianych, nasionach roślin strączkowych,
  • nie powinno również zabraknąć źródeł białka, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego,
  • a także tłuszczy roślinnych w postaci oliwy z oliwek, olejów roślinnych, nasion, pestek czy orzechów.

Na które produkty powinien uważać diabetyk?

Diabetycy powinni wykluczyć ze swojego jadłospisu:

  • żywność wysoko przetworzoną, tzw. dania gotowe, produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
  • produkty, będące źródłem białego cukru, np. pieczywo cukiernicze, czekoladki, batoniki, cukierki, ciasteczka i inne łakocie,
  • a także zwrócić szczególną uwagę na skład oraz jakość spożywanych i wypijanych produktów.

W tym celu warto dokładnie weryfikować etykiety, zanim zdecydujemy się zakupić konkretny produkt.

Dieta dla cukrzyka

Jeśli chciałbyś/chciałabyś pozyskać więcej danych na temat diety cukrzycowej, znajdziesz je pod poniższym linkiem na temat diety cukrzycowej, a jeżeli i to nie będzie wystarczające, chętnie udzielimy Ci informacji pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep