Dieta dla cukrzyka
Dieta dla cukrzyka
Cukrzyk
Cukrzyk czyli innymi słowy diabetyk, to osoba zmagająca się z jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób metabolicznych na świecie, cukrzycą. Wyróżniamy wiele odmian cukrzycy, jednak każda z nich predysponuje do natychmiastowych zmian stylu życia. Pierwszą z kluczowych modyfikacji jest wdrożenie nowego modelu odżywiania. Dlaczego?
Odpowiedź jest prosta, zawarte w produktach spożywczych węglowodany będą wpływały na poziom glikemii w naszym organizmie, w związku z czym odpowiednio dobrana dieta i leczenie jest integralną całością w życiu chorego.
Zasady diety dla cukrzyka
- Regularność posiłków.
- Stały monitoring poziomu glikemii (na jego podstawie będziemy mogli określić bezpieczną ilość spożywanych węglowodanów).
- Odpowiedni dobór produktów spożywczych (w szczególności opartych o niski indeks glikemiczny).
- Podstawę diety powinny stanowić produkty dobrej jakości, jak najmniej przetworzone.
- Ważnym aspektem jest również obróbka kulinarna (spożywamy produkty ugotowane na pół twardo, surowe – niższy indeks glikemiczny).
- Jadłospis powinien bezwzględnie ograniczać, a nawet wykluczać spożywanie produktów zawierających w swoim składzie cukier prosty (w diecie dopuszcza się spożywanie owoców,
w szczególności owoców jagodowych). - Nawodnienie – minimum na poziomi 2,5l wody mineralnej niegazowanej, każdego dnia.
Jakie produkty są zalecane w diecie dla cukrzyka?
Dieta dla cukrzyka powinna bazować na:
- produktach o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50), takich jak, zielone warzywa, owoce jagodowe, nabiał, mięso, ryby, rośliny strączkowe, otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, pieczywo z otrębami, kasza pęczak, kasza gryczana, orzechy czy nasiona,
- produktach wysokobłonnikowych, np. płatkach owsianych, otrębach owsianych, nasionach roślin strączkowych,
- nie powinno również zabraknąć źródeł białka, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego,
- a także tłuszczy roślinnych w postaci oliwy z oliwek, olejów roślinnych, nasion, pestek czy orzechów.
Na które produkty powinien uważać diabetyk?
Diabetycy powinni wykluczyć ze swojego jadłospisu:
- żywność wysoko przetworzoną, tzw. dania gotowe, produkty o wysokim indeksie glikemicznym,
- produkty, będące źródłem białego cukru, np. pieczywo cukiernicze, czekoladki, batoniki, cukierki, ciasteczka i inne łakocie,
- a także zwrócić szczególną uwagę na skład oraz jakość spożywanych i wypijanych produktów.
W tym celu warto dokładnie weryfikować etykiety, zanim zdecydujemy się zakupić konkretny produkt.
Jeśli chciałbyś/chciałabyś pozyskać więcej danych na temat diety cukrzycowej, znajdziesz je pod poniższym linkiem na temat diety cukrzycowej, a jeżeli i to nie będzie wystarczające, chętnie udzielimy Ci informacji pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.