Dieta węglowodanowa
Dieta węglowodanowa
Co oznacza termin, „dieta niskowęglowodanowa”?
Dieta niskowęglowodanowa zwana również z angielskiego dietą low carb polega na znacznym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Kluczową zasadą stosowania przytoczonego modelu odżywiania jest eliminacja z jadłospisu cukru, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz żywności przetworzonej. Jej skrajną odmianę stanowi dieta ketogeniczna, która polega na spożywaniu w przeważającej mierze produktów białkowych oraz tłuszczowych. Zminimalizowaniu ulega zawartość węglowodanów, których ilość nie powinny przekraczać 50g na dobę (w standardowej diecie udział węglowodanów stanowi ok. 350g/d).
Które produkty należy uwzględnić stosując dietę niskowęglowodanową?
Stosując dietę niskowęglowodanową, w swoim jadłospisie należy uwzględnić:
- produkty białkowe (zwierzęce, ale i od zwierzęce, mięso, ryby, jaja, nabiał),
- produkty tłuszczowej, takie jak, oleje roślinne, orzechy, pestki, nasiona,
- warzywa, m.in., warzywa liściaste, szparagi, oliwki, ogórki, pomidory, bakłażany, cukinia, papryka, warzywa kapustne, rzodkiewka,
- niektóre owoce, przede wszystkim owoce cytrusowe oraz jagodowe.
Których produktów należy unikać stosując dietę low carb?
W diecie low carb, należy natomiast unikać spożywania:
- makaronów,
- pieczywa,
- kasz,
- ryżu,
- płatków,
- łakoci,
- suszonych owoców,
- kandyzowanych owoców,
- słodkich produktów białkowych, np. jogurtów smakowych,
- żywności typu fast-food,
- żywności gotowej,
- słodkich napojów,
- alkoholu.
Jakich efektów można oczekiwać stosując dietę niskowęglowodanową?
Dieta niskowęglowodanowa jest polecana przede wszystkim osobą mającym na celu zredukowanie masy ciała (może wynosić nawet do kilku kilogramów w ciągu tygodnia), które wg autorów diety jest możliwe poprzez znaczące obniżenie stężenia insuliny w organizmie. Badania wskazują, że dieta low carb jest bardziej skuteczna w utracie kilogramów i redukcji czynników ryzyka sercowo-naczyniowego niż dieta niskotłuszczowa. Pozostaje tylko pytanie czy stosowanie diety jest w pełni bezpieczne?
Czy dieta low carb jest bezpieczna?
Odpowiednio prowadzona dieta niskowęglowodanowa nie powinna stanowić zagrożenia dla naszego zdrowia. Ważnym jednak aspektem jest jej odpowiednie zbilansowanie, tak, aby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Stosowania modelu odżywiania o ograniczonej zawartości węglowodanów nie rekomenduje się jednak:
- dzieciom,
- kobietom w ciąży,
- kobietom w okresie laktacji,
- osobom z zaburzeniami odżywiania,
- osobom z zaburzeniami hormonalnymi,
- osobom cierpiącym na zgagę,
- osobom starszym,
- chorym na refluks żołądkowo-przełykowy,
- osobom zmagającym się ze schorzeniami woreczka żółciowego, wątroby, trzustki, nerek,
- osobom w okresie rekonwalescencji,
- osobom bardzo aktywnym fizycznie,
- zawodowym sportowcom.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.