Jakie produkty w diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z Hashimoto
Jakie produkty w diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z Hashimoto
Hashimoto – co to?
Choroba Hashimoto - to przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, prowadzące do:
- niedoboru hormonów gruczołu tarczowego, tj. tyroksyny i trijodotyroniny, co w efekcie może
- spowodować występowanie niedoczynności tarczycy.
Jak rozpoznać chorobę Hashimoto?
Objawy choroby Hashimoto to przede wszystkim:
- wzrost masy ciała (mimo braku zmiany zwyczajów żywieniowych),
- kołatanie serca,
- wahania nastroju,
- uczucie zimna
- nadmierne wypadanie włosów,
- problemy z suchością skóry.
Jeśli zauważysz kilka z powyższych symptomów, warto wykonać badania hormonów tarczycy, przeciwciał anty-TPO, przeciwciał anty-Tg i bezzwłocznie skonsultować się z lekarzem endokrynologiem.
Postępowanie żywieniowe przy stwierdzonej chorobie Hashimoto
Po rozpoznaniu choroby Hashimoto konieczne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety. Różnorodność posiłków powinna dostarczyć pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych tłuszczy, witamin, a także składników mineralnych, przede wszystkim, jodu i selenu.
Polecane produkty przy chorobie Hashimoto
Do polecanych produktów przy stwierdzonej chorobie autoimmunologicznej (Hashimoto) należą:
- warzywa (istnieją wyjątki),
- owoce (przede wszystkim owoce jagodowe, cytrusowe o działaniu antyoksydacyjnym),
- produkty pełnoziarniste, takie jak, pieczywo, makaron,
- gruboziarniste kasze,
- mięso drobiowe,
- ryby (zarówno tłuste, jak i chude),
- nasiona,
- pestki,
- orzechy,
- oleje roślinne.
Chorzy powinni w szczególności zadbać o dostępność jodu (np. makrela, dorsz, sardynki, małże, ostrygi, algi morskie, otręby, sól jodowana, woda mineralna, sery żółte i pleśniowe, jaja) i selenu (np. orzechy brazylijskie, tuńczyk, łosoś, mięso drobiowe, pszenica, grzyby, jaja) w diecie. Podane pierwiastki są elementami budulcowymi w produkcji hormonów tarczycy.
Zakazane produkty przy chorobie Hashimoto
Osoby zmagające się z chorobą Hashimoto, powinny wystrzegać się spożywania:
- produktów o działaniu goitrogennym (obniżenie wchłaniania jodu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy), takich jak: brokuły, kalafior, kapusta, brukselka, maniok, groch, fasola, orzeszki ziemne,
- owoce (przede wszystkim owoce jagodowe, cytrusowe o działaniu antyoksydacyjnym),
- żywności wysokoprzetworzonej,
- białego cukru oraz produktów będących jego nośnikiem,
- owoców kandyzowanych,
- owoców w syropie,
- tłuszczy utwardzonych, występujących np. w żywności gotowej, parówkach, konserwach, daniach typu fast-food,
- alkoholu.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.