Dieta na płaski brzuch

Dieta na płaski brzuch

Czy istnieje „dieta na płaski brzuch”?

„Dieta na płaski brzuch” – to hasło uznawane przez niektóre osoby za kolejną fanaberię lub modę żywieniową czy aby na pewno? Czy powyższy slogan dotyczy tylko aspektu wizualnego?

Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Dla niektórych osób faktycznie „dieta na płaski brzuch” będzie stosowana tylko z przesłanek atrakcyjności ciała, natomiast dla innych będzie to sposób odżywiania, pozwalający zadbać o swoje zdrowie. Dlaczego? Przede wszystkim należy podkreślić, że w obszarze jamy brzusznej znajdują się nasze główne narządy wewnętrzne. Kiedy borykamy się z nadmiarem tkanki tłuszczowej, np. w postaci otyłości brzusznej zdecydowanie niekorzystnie ingerujemy w stan naszego zdrowia. Wzrasta w takich przypadkach ryzyko występowania wielu chorób niezakaźnych, takich jak:

  • cukrzyca,
  • choroby układu krążenia (m.in., nadciśnienie tętnicze, miażdżyca naczyń krwionośnych, choroba niedokrwienna serca, zawał mięśnia sercowego, udar mózgu czy zakrzepica),
  • wszelkiego rodzaju nowotwory, przede wszystkim nowotwory żołądka, jelita cienkiego, grubego, wątroby.

Dodatkowo odnotowano większy odsetek zachorowań na różne schorzenia natury jelitowej, co bezpośrednio wpływa na nasze samopoczucie (oś mózgowo-jelitowa - sieć neuronów łączących centralny układ nerwowy z przewodem pokarmowym) i może predysponować nawet do występowania depresji.

Których produktów należy unikać stosując „dietę na płaski brzuch”?

Stosując „dietę na płaski brzuch” ze swojego jadłospisu należy wykluczyć:

  • cukry proste,
  • tłuszcze utwardzone,
  • produkty przetworzone,
  • produkty wysokotłuszczowe,
  • produkty słodkie,
  • słodkie napoje,
  • słone przekąski,
  • posiłki typu „fast food”,
  • alkohol.

Jakie produkty należy uwzględnić w „diecie na płaski brzuch”?

W „diecie na płaski brzuch” nie powinno zabraknąć:

  • produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik pokarmowy (np. razowe pieczywo, makaron gryczany, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, otręby),
  • warzyw (w szczególności warzyw zielonych),
  • owoców (w szczególności owoców będących źródłem witaminy C, takich jak owoce jagodowe, grejpfruty, kiwi),
  • roślin strączkowych (odpowiednio przygotowanych),
  • chudego mięsa,
  • ryb (zarówno tłustych, jak i chudych),
  • chudych produktów nabiałowych (np. chudy twaróg, serki wiejskie, jogurty – w szczególności probiotyczne),
  • tłuszczy roślinnych (np. olej rzepakowy, olej lniany, olej z ostropestu, olej z czarnuszki),
  • wody,
  • naparów ziołowych (np. melisa, morwa biała, mięta, rumianek),
  • świeżych ziół.

Czy każdy może stosować „dietę na płaski brzuch”?

Stosowanie „diety na płaski brzuch” jest w większości sytuacji bezpieczne, ze względu na rekomendowane spożycie danego asortymentu żywności. Uwagę jednak na podany model żywienia powinny zwrócić osoby:

  • zmagające się z refluksem żołądkowo-przełykowym,
  • borykające się z regularnie występującą zgagą,
  • cierpiące na nadwrażliwość jelit,
  • osoby, które borykają się z regularnie występującymi biegunami,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby starsze,
  • osoby z chorobami przyzębia,
  • zmagające się z nowotworami jamy ustnej, przełyku,
  • osoby bezpośrednio po zabiegach, operacjach,
  • osoby w okresie rekonwalescencji.
Dieta na płaski brzuch

Należy również podkreślić, że każdy organizm jest inny i zanim zmienimy dotychczasowy tryb odżywiania, warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep