Blog
Blog

Dieta bezglutenowa – to model odżywiania mający na celu niedostarczanie organizmowi białka, jakim jest gluten. To jedyny właściwy sposób żywienia osób u których zdiagnozowano celiakię bądź nietolerancję glutenu.
Zobacz więcej >>
Masa ciała to innymi słowy ciężar naszego organizmu. Wartość może się różnić w zależności od wieku, wzrostu, płci, prowadzonego stylu życia czy podejmowanej aktywności fizycznej.
Zobacz więcej >>
Odpowiednie odżywianie, równowaga w dostępności składników odżywczych, higieniczny styl życia, systematycznie podejmowana aktywność fizyczna to wykładniki które bezpośrednio wpływają na dobrostan naszego organizmu, a tym samym nasze samopoczucie.
Zobacz więcej >>
Jak powinno wyglądać odżywianie maluchów? Od jakich produktów należy rozpocząć rozszerzanie diety dziecka? Odpowiedzi na powyższe pytania, znajdziecie Państwo w niniejszym artykule.
Zobacz więcej >>
Dieta zupowa to model odżywiania zakładający spożywanie niskoenergetycznych posiłków płynnych, zup. Zazwyczaj stosowanie tego rodzaju diety trwa kilka dni, najczęściej od 3 do 7 dób.
Zobacz więcej >>
Nadmiar cholesterolu może odkładać się w ścianach naczyń tętniczych i tym samym prowadzić do występowania nieprawidłowości pracy serca, np. w postaci choroby wieńcowej.
Zobacz więcej >>
Odżywianie dziecka to ważny aspekt rzutujący na rozwój i stan organizmu w przyszłości. Jak wyliczyć zapotrzebowanie energetyczne diety? Jak zbilansować posiłki? Jak ustalić pory posiłków?
Zobacz więcej >>
Podczas konsultacji dietetycznych coraz częściej spotykam się z powyższym pytaniem, aby odpowiedzieć na przytoczoną kwestię zacznijmy od wyjaśnienia czym są węglowodany i czy możemy się bez nich obejść w codziennym życiu.
Zobacz więcej >>
Tkanka tłuszczowa, to z nią zmagamy się, chcąc zredukować masę ciała. Czy możliwe jest jej zmniejszenie w wybranych partiach ciała? Jak pozbyć się jej nadmiaru bezpiecznie i skutecznie?
Zobacz więcej >>
Co jeść i jak jeść, żeby schudnąć? Czy istnieje model żywienia idealnego dla wszystkich? Jak w końcu uzyskać pożądaną masę ciała? Czy to jest możliwe?
Zobacz więcej >>
Zapotrzebowanie kaloryczne (cal), a tak naprawdę zapotrzebowanie kilokaloryczne (kcal) określa ilość energii niezbędnej do podtrzymania funkcji życiowych i aktywności ogólnoruchowej.
Zobacz więcej >>
To dość często zadawane pytanie. Nie ma jednak na nie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od Państwa, tj. przede wszystkim szczerości podczas przeprowadzanej konsultacji dietetycznej.
Zobacz więcej >>
Po rozpoznaniu choroby Hashimoto konieczne jest wprowadzenie odpowiednio zbilansowanej diety. Różnorodność posiłków powinna dostarczyć pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych, wielonienasyconych tłuszczy, witamin, a także składników mineralnych, przede wszystkim, jodu i selenu.
Zobacz więcej >>
To powszechne zagadnienie z którymi spotykam się podczas konsultacji dietetycznych. Zanim jednak przekażę Państwu kilka wskazówek, jak w bezpieczny i skuteczny sposób można zredukować masę ciała, chciałabym na chwileczkę zatrzymać się przy kluczowej kwestii, mianowicie kwestii zdrowia.
Zobacz więcej >>
Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi.
Zobacz więcej >>
Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy każdego dnia, znacząco wpływają na stan organizmu człowieka. Szczególną uwagę przywiązujemy do nich, kiedy rozpoczynamy myśleć o powiększeniu rodziny, w trakcie ciąży czy gdy odpowiadamy za rozwój nowego życia. Odpowiednie odżywianie oraz poszczególne czynniki, m.in. genetyczne, fizyczne przyczyniają się do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Zobacz więcej >>
Cukrzyk, czyli, innymi słowy, diabetyk, to osoba zmagająca się z jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób metabolicznych na świecie, cukrzycą. Wyróżniamy wiele odmian cukrzycy, jednak każda z nich predysponuje do natychmiastowych zmian stylu życia. Pierwszą z kluczowych modyfikacji jest wdrożenie nowego modelu odżywiania.
Zobacz więcej >>
Dieta niskowęglowodanowa zwana również z angielskiego dietą low carb polega na znacznym ograniczeniu spożywania węglowodanów. Kluczową zasadą stosowania przytoczonego modelu odżywiania jest eliminacja z jadłospisu cukru, produktów o wysokim indeksie glikemicznym oraz żywności przetworzonej.
Zobacz więcej >>
Dieta śródziemnomorska jest uznawana za jednej z najlepszych odżywczo sposobów odżywiania. Wielu badaczy określiło znamienny wpływ diety na parametry życiowe organizmu. Wykazana regresję w odniesieniu do występowania wielu schorzeń, w szczególności chorób układu sercowo-naczyniowego...
Zobacz więcej >>
„Dieta na płaski brzuch” – to hasło uznawane przez niektóre osoby za kolejną fanaberię lub modę żywieniową czy aby na pewno? Czy powyższy slogan dotyczy tylko aspektu wizualnego?
Zobacz więcej >>
Diety o podaży energii na poziomie 1200 kcal czy 1500 kcal są niezwykle popularne wśród osób chcących zredukować swoją masę ciała. Wariant energetyczności modelu odżywiania nie powinien być jednak dobierany według mody, panujących trendów, rozpowszechnianych haseł reklamowych czy informacji z internetu, a na podstawie parametrów swojego organizmu i stylu życia, jaki prowadzimy.
Zobacz więcej >>
Dieta redukcyjna to rodzaj diety o obniżonej podaży energii względem całkowitego zapotrzebowania kcal organizmu, mająca na celu zmniejszenie masy ciała. Dieta odchudzająca jest przede wszystkim stosowana przez osoby zmagające się z nadwagą i otyłością, a także osoby o normatywnej masie ciała, które chcą wpłynąć na niewielką utratę kilogramów.
Zobacz więcej >>
Dieta Dash została opracowana przez amerykańskich dietetyków, a swoją nazwę wzięła od skrótu określenia „Dietary Approaches to Stop Hypertension”, co oznacza dietę mającą na celu leczyć i zapobiegać nadciśnieniu.
Zobacz więcej >>
Dieta Paleo to model odżywiania inspirowany sposobem żywienia naszych przodków, prowadzących łowczo-zbieraczy tryb życia. Odżywianie człowieka pierwotnego opierało się przede wszystkim na produktach, które mógł on zdobyć poprzez polowanie, łowienie czy zbieranie darów natury.
Zobacz więcej >>
Dieta jajeczna to rodzaj monodiety, której podstawa opiera się na regularnym spożywaniu jaj (powinny występować w każdym posiłku). Dozwolona jest także konsumpcja niewielkiej ilości warzyw niskoskrobiowych, cytrusów, chudego mięsa, ryb i tłuszczy roślinnych.
Zobacz więcej >>
Na jakiej podstawie wybrać dietetyka? Czy kierować się ceną, wykształceniem, doświadczeniem, a może opinią innych? To częste pytania, które pojawia się wśród pacjentów zanim zdecydują komu powierzą swoje zdrowie pod względem odżywiania.
Zobacz więcej >>
Cholesterol należy do organicznych substancji lipidowych (tłuszczowych) pełniących w organizmie wiele niezbędnych funkcji. Kiedy wyniki badań stwierdzają jakiekolwiek nieprawidłowości dotyczące poziomu cholesterolu należy bezwzględnie zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe.
Zobacz więcej >>
Dieta hCG to dieta redukcyjna uwzględniająca stosowanie hormonu hCG - gonadotropiny kosmkowej. Wg twórcy diety (Simeonsa), podawanie hCG ma wspomagać procesy odchudzania poprzez hamowanie głodu, nasilenie rozpadu tkanki tłuszczowej, jej redystrybucję oraz wpływ na lepsze samopoczucie w trakcie odchudzania w porównaniu do innych diet.
Zobacz więcej >>
Dieta wysokobiałkowa to model odżywiania polegający na komponowaniu potraw tak, aby proteiny były podstawowym składnikiem odżywczym stosowanej diety.
Zobacz więcej >>
Dieta przeciwzapalna to model odżywiania mający na celu poprawę jakości życia człowieka poprzez łagodzenie występujących procesów zapalnych. Uwzględniając w jadłospisie produkty antyzapalne możemy uzyskać działanie prewencyjne względem pojawienia się wielu chorób niezakaźnych.
Zobacz więcej >>
Dieta lekkostrawna to odmiana diety tradycyjnej, w której ograniczeniu ulega zawartość tłuszczu oraz błonnika pokarmowego. Stosowanie diety lekkostrawnej zaleca się przede wszystkim po operacjach, zatruciach, w przypadku osób zgłaszających dyskomfort po spożyciu posiłków, a także w przypadku osób starszych.
Zobacz więcej >>
Catering dietetyczny lub innymi słowy dieta pudełkowa jest modelem odżywiania, który w ostatnich latach zyskał na popularności i stał się sposobem żywienia dla wielu z Nas.
Zobacz więcej >>
Dieta Dukana została opracowana przez francuskiego dietetyka Pierre'a Dukana któremu zawdzięcza swoją nazwę. Znana jest również jako dieta wysokobiałkowa, ponieważ jej charakter bazuje głównie na produktach proteinowych.
Zobacz więcej >>
Co to jest detoks sokowy? Czy to fanaberia osób, które chcą szybko zredukować masę ciała? Czy jest to bezpieczny sposób odżywiania? W poniższym artykule postaram się odpowiedzieć na zadane pytania.
Zobacz więcej >>
Dieta wątrobowa to model odżywiania stosowany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Wsparcie funkcjonowania narządu jest niezmiernie istotne, ponieważ wątroba pełni szereg istotnych funkcji w naszym organizmie.
Zobacz więcej >>
Dna moczanowa jest schorzeniem wynikającym z nadmiernego wytwarzania kwasu moczowego, który powstaje wskutek zaburzonego metabolizmu puryn lub niedostatecznego wydalania kwasu moczowego.
Zobacz więcej >>
Indeks glikemiczny (IG) jest wskaźnikiem, który pokazuje, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi.
Zobacz więcej >>
Na pytanie, co jeść żeby schudnąć nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Oczywiście, istnieją pewne podstawowe zasady.
Zobacz więcej >>
Dieta Intermittent Fasting (IF) to sposób odżywiania polegający na ustalonym w czasie stosowaniu postu przerywanego.
Zobacz więcej >>
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania pozbawiony produktów zawierających w swoim składzie gluten. Gluten jest mieszaniną białek gluteliny i gliadyny znajdujących się w pszenicy, życie i jęczmieniu.
Zobacz więcej >>
Choroba Hashimoto czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy, jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Aktualnie statystyki dowodzą, że na świecie zmaga się z nią ponad 3 miliony osób, w Polsce, ok.700 tys.
Zobacz więcej >>
Dieta online – system odżywiania, który opiera się na spotkaniu pacjenta ze specjalistą do spraw odżywiania, dietetykiem przez internet. Można umawiać się do fachowców z całego kraju bez konieczności pokonywania wielu kilometrów.
Zobacz więcej >>
Pacjenci chorujący na najczęściej występujący typ cukrzycy, tzn. cukrzycę typu I (insulinozależną) lub typu II (insulinoniezależną) wielokrotnie zadają pytania.
Zobacz więcej >>