Polecane produkty o niskim indeksie glikemicznym

Polecane produkty o niskim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny, co to?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu różnych produktów żywnościowych następuje wzrost stężenia glukozy we krwi.

Jego wartości opracowano na podstawie wzrostu stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów spożywczych zawierających w swoim składzie węglowodany. Definiowany jest jako pole powierzchni pod krzywą odpowiedzi glikemicznej, mierzonej przez 2 godz. po spożyciu 50g węglowodanów przyswajalnych z badanego produktu spożywczego i wyrażony w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów pochodzącą z produktu standardowego (glukoza) spożytego przez tę samą osobę. Wartość indeksu glikemicznego dla produktu spożywczego określa się w skali od 0 do 100 (dla glukozy przyjmuje wartość 100). Im wyższa jest wartość IG danego produktu bądź posiłku, tym wyższe będzie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu.

W związku z powyższym, produkty spożywcze podzielono na trzy grupy:

  • dieta powinna być urozmaicona, bogata w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy,
  • produkty o średnim IG (IG: 55 - 70),
  • i produkty o wysokim IG (IG > 70).

Niniejszy artykuł przybliży pierwszą z nich, tzn. grupę produktów spożywczych o niskim indeksie glikemicznym (IG < 55). Należą do niej, przede wszystkim:

  • zielone warzywa,
  • pomidory,
  • surowa marchew,
  • cukinia,
  • czosnek,
  • świeże morele,
  • makaron sojowy,
  • makarony roślinne,
  • pieczywo żytnie, pełnoziarniste,
  • większość roślin strączkowych.

Co wpływa na wartość indeksu glikemicznego produktów spożywczych?

Do czynników wpływające na wartość indeksu glikemicznego, zaliczamy:

  • postać fizyczną produktu (im bardziej rozdrobniony produkt, tym wyższy indeks glikemiczny),
  • skład produktu (zwiększona zawartość tłuszczu, białka, błonnika pokarmowego, substancji antyodżywczych oraz kwasów organicznych w produkcie będzie wpływała na obniżenie wartości indeksu glikemicznego),
  • stopień dojrzałości (im bardziej dojrzały produkt, tym indeks glikemiczny będzie wyższy),
  • temperaturę spożycia (produkty gotowane, będą cechowały się wyższym indeksem glikemicznym niż produkty surowe).

Koncepcja indeksu glikemicznego znajduje szerokie zastosowanie w prewencji i dietoterapii osób zmagających się z zaburzeniami glikemii oraz chorujących na cukrzycę. Jej wykorzystanie pozwala na wybór produktów, których spożycie zapobiega występowaniu epizodów hiperglikemii oraz hiperinsulinemii.

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Polecane produkty o niskim indeksie glikemicznym

Poza pojęciem indeksu glikemicznego, wyróżniamy także termin ładunku glikemicznego (ŁG). Ładunek glikemiczny, to wartość liczbowa, uwzględniająca zarówno ilość, jak i jakość węglowodanów w produkcie. Wyznacza się go na podstawie pomnożenie IG produktu przez ilość zawartych w nim węglowodanów (g). Uzyskany wynik, należy następnie podzielić przez 100 (im większy ŁG produktu, tym można spodziewać się większego wzrostu stężenia glukozy we krwi po jego spożyciu). W związku z powyższym należy sumiennie analizować nie tylko wartość indeksu glikemicznego, a także dane dotyczące ładunku glikemicznego.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep