Wysoki cholesterol – czy można obniżyć go za pomocą diety?

Wysoki cholesterol – czy można obniżyć go za pomocą diety?

Cholesterol ogółem, cholesterol LDL, cholesterol HDL, co to właściwie oznacza?

Cholesterol to substancja lipidowa, obecna w każdej komórce ludzkiego organizmu. Stanowi matrycę do syntezy hormonów, witaminy D oraz kwasów żółciowych (kluczowych w trawieniu tłuszczów). Nadmiar cholesterolu może odkładać się w ścianach naczyń tętniczych i tym samym prowadzić do występowania nieprawidłowości pracy serca, np. w postaci choroby wieńcowej.

Wyróżniamy:

  • Cholesterol ogółem,
    którego poziom powinien wynosić <200 mg/dl do >240 mg/dl – w zależności od grupy ryzyka występowania chorób układu krążenia.
  • Cholesterol HDL
    (lipoproteiny o wysokiej gęstości), tzw. „dobry cholesterol”, jego poziom w organizmie człowieka powinien wynosić: <40 mg/dl do >60 mg/dl – w zależności od grupy ryzyka występowania chorób układu krążenia.
  • Cholesterol LDL
    (lipoproteiny o niskiej gęstości), tzw. „zły cholesterol”, którego poziom w organizmie powinien być możliwie jak najniższy.

Co wpływa na wzrost poziomu cholesterolu w organizmie?

Poziom cholesterolu w organizmie może wzrastać w wyniku:

  • stosowania bogato tłuszczowej diety (w szczególności obfitującej w nasycone kwasy tłuszczowe),
  • prowadzenia niehigienicznego trybu życia (stosowanie używek),
  • braku aktywności fizycznej,
  • niewystarczającej ilości snu,
  • przemęczenia,
  • nadmiernej ilości stresu,
  • występowania chorób, np. zespół nerczycowy, niewydolność nerek,
  • stosowania niektórych leków.

Ponadto, niektórzy pacjenci mogą być genetycznie predysponowani do podwyższonego poziomu cholesterolu. Warto wówczas regularnie monitorować jego parametry.

Czy dieta może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu?

Jeśli wdrożysz odpowiednie postępowanie żywieniowe możesz znaczącą poprawić parametry cholesterolu w organizmie.

Korzystne okaże się spożywanie:

  • ryb, zarówno tłustych, jak i chudych,
  • warzyw (w szczególności warzyw zielonych, jak: sałaty, brokuły, cukinia, a także pomidorów, papryki, czerwonej cebuli),
  • owoców (w szczególności warto zadbać o podaż cytrusów w diecie, owoców jagodowych, awokado),
  • chudego mięsa (kurczak, indyk, królik),
  • olejów roślinnych,
  • orzechów, nasion,
  • jaj,
  • produktów pełnoziarnistych, takich jak: kasze, makarony pełnoziarniste, ryż, płatki owsiane.

Ważnym aspektem będzie również odpowiednie nawodnienie.

Zdecydowanie natomiast należy wykluczyć konsumpcję:

  • żywności wysokoprzetworzonej,
  • tłuszczy zwierzęcych, m.in.: boczku, słoniny, kiełbasy,
  • wysokotłuszczowego nabiału, np. tłustej śmietany, serów pleśniowych, serów topionych, itp.,
  • żywności będącej źródłem sodu,
  • produktów słodkich na bazie białego cukru oraz mąki pszennej,
  • alkoholu.
Wysoki cholesterol – czy można obniżyć go za pomocą diety?

Czy wiesz, że co trzecia osoba dorosła ma wysoki poziom cholesterolu?

Warto zatem sprawdzić swój profil lipidowy i jeśli będzie taka potrzeba wdrożyć stosowną interwencję żywieniową.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep